TU Delft krijgt miljoenensteun om quantumcomputerschakeling te maken
De TU Delft krijgt 15 miljoen euro Europese steun voor het werken aan een functionerende bouwsteen van een quantumcomputer. Onderzoekers van de universiteit denken in de komende jaren qubits te kunnen ontwikkelen waarbij de quantumtoestand is beschermd.
De miljoeneninjectie betreft onderzoek van Leo Kouwenhoven en Lieven Vandersypen van de TU Delft en Carlo Beenakker van de Universiteit Leiden, die al sinds 2004 aan onderzoek op het gebied van quantumcomputers werken. Kouwenhoven maakte onder andere naam met zijn ontdekking van het Majorana-deeltje, dat een rol gaat spelen bij de ontwikkeling van de qubit, de informatiedrager in quantumcomputers.
Het Majorana-deeltje zou namelijk een rol kunnen spelen bij het minder gevoelig maken van qubits voor verstoringen van buitenaf. Deze quantumdecoherentie is een van de grootste struikelblokken bij het ontwikkelen van een werkende quantumcomputerschakeling: de levensduur van qubits is vaak zeer kort. Hoe het onlangs ontdekte deeltje gaat helpen bij het tegengaan van decoherentie maakt Kouwenhoven nog niet bekend.
“Als maar één van de duizenden tot miljoenen qubits van een quantumcomputer ten prooi valt aan decoherentie, mislukt de hele quantumberekening”, zegt Kouwenhoven, “Het onderzoek in Delft en Leiden is intussen zover gevorderd dat we verwachten in de komende jaren een experimentele computerschakeling te bouwen waarin die quantumtoestand is beschermd.”
De financiële steun is onderdeel van het Europese subsidieproject ERC Synergy Grant. De TU Delft gaat het onder andere gebruiken bij het opbouwen van een nieuw laboratorium.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.