Nieuwe wet, nieuwe markt?
Controle wat de burger doet op internet? Na Frankrijk is nu ook de UK overstag. Er komt daar ook een three-strikes-you-are-out wet. Als je iets doet wat in de ogen van overheid niet mag dan wordt je afgesloten van het web. Hiermee ligt de weg tot volledige controle over wat jij doet op het web door de overheid open. De vraag is welke Europese landen nog meer zullen volgen.
Alhoewel de wet in eerste aanleg gericht is op het bestrijden van illegaal downloaden kan in praktijk de werking van de wet drastisch worden opgerekt. Hoe de wet nadelig kan zijn voor de maatschappij en de individuele gebruiker? Om maar iets te noemen: er wordt een zware verantwoordelijkheid gelegd bij wie publiek WiFi aanbiedt. Gedaan dus met de hotspots. De ouders van kinderen die in hun jeugdig enthousiasme wat songs downloaden zouden wel eens gestraft kunnen worden in plaats van hun kroost.
Maar de echte die-hards zullen wegen vinden om de wet te omzeilen. De eerste darknets worden al opgericht, VPN- en tunnelverbindingen naar zuid-oesbekistan worden al gelegd en het wachten is op de eerste whizz die een programmaatje maakt waarmee jan-met-de-pet gemakkelijk zo’n tunnelverbinding in kan stellen, en waarmee de schrijver rijk wordt van de reclameinkomsten.
Accessproviders zullen steeds meer en meer slechts een oprit tot de digitale snelweg vormen. De werkelijke data wordt oncontroleerbaar versleuteld door tunnels van en naar het net gebracht, de overheden hebben het nakijken. Een goedbedoelde wet die misbruikt wordt, en die er vervolgens voor zorgt dat het internet oncontroleerbaar wordt. Een nieuwe wet, een nieuwe markt??
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.